Opvang en onderwijs Oekraïense leerlingen

Het is oorlog in Oekraïne. Onwerkelijk dat we dit, in deze tijd, in Europa nog meemaken. Het gevolg van deze oorlog is dat er veel gezinnen op de vlucht zijn geslagen. In onze regio zijn de eerste vluchtelingen gearriveerd en melden de eerste gezinnen zich aan de schoolpoort. Dit stelt ons voor vele vragen.

Onderwijs aan nieuwkomers is in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de gemeenten, echter de uitvoering zal mogelijk plaatsvinden in samenwerking met onderwijs en opvang. Laten we onze samenwerking benutten om elkaar te helpen en ondersteunen om in samenspraak met de gemeenten deze kinderen, hopelijk voor korte tijd het allerbeste te bieden!

Binnen het SWV brengen we zaken in beeld en bepalen met elkaar welke mogelijkheden we hebben om deze kinderen veiligheid en het juiste aanbod te bieden. 

Staat jouw gemeente er nog niet bij?

Achter de schermen zijn we bezig om informatie te verzamelen. We werken deze pagina regelmatig bij.

 

 

Op deze pagina bundelen we de informatie vanuit de verschillende gemeenten in ons samenwerkingsverband. 

Opvang

Naar verwachting komen er nog veel Oekraïense kinderen naar Nederland. Dat stelt opvangorganisaties voor vragen over onder meer het omgaan met trauma’s, taalverwerving en bedrijfsvoering. De website Kinderopvang Totaal heeft antwoorden op dit soort vragen gepubliceerd.

Onderwijs

Het ministerie van OCW heeft een website met meest gestelde vragen en antwoorden daarop gepubliceerd. Het ministerie van OCW bekostigt scholen die Oekraïense vluchtelingenkinderen opvangen met extra financiële middelen. Voor deze kinderen ontvangen scholen nieuwkomersbekostiging via DUO. 

Lees meer

 

Gemeente Heeze-Leende

Lees hier de informatie over onderwijs en opvang voor Oekraïense leerlingen vanuit de gemeente Heeze-Leende.

Lees meer

 

Handige documenten

Hier vind je documenten die je kunnen helpen in de klas. Heb je zelf documenten die ook nuttig kunnen zijn? Stuur een mail met het document, dan voegen wij het toe op deze pagina.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!