Terug naar nieuwsbrief overzicht

De weg naar behandeling en begeleiding voor ouders

Autisme Steunpunt

Thomas is een leerling waar je op school weinig last van hebt. Hij maakt zijn werk, maar stelt geen vragen in de klas. Hij kijkt veel naar buiten en staat in de pauzes alleen. Een paar keer per week is hij lang uit de klas en dan blijkt hij op het toilet te zitten. Thuis is het een ander verhaal. Daar heeft Thomas steeds ruzie met zijn zusje. Hij durft niet te gaan slapen als zijn ouders niet boven zijn. Hij spreekt zelden af met andere kinderen en gamet na school en in de weekenden veel. Hij heeft al een paar gezegd dat hij misschien niet meer wil leven.

Hoe is de begeleiding georganiseerd?
Zijn ouders zijn daar erg van geschrokken en vragen aan de huisarts een doorverwijzing naar een psycholoog. Uit onderzoek komt naar voren dat Thomas een autismespectrumstoornis heeft. Dit maakt dat een groot deel van zijn gedrag verklaarbaar wordt. Maar de ouders weten niet goed hoe ze dit aan Thomas uit moeten leggen en hoe ze omgaan met zijn gedrag en angsten. Ze willen daar hulp bij, maar vragen zich af welke hulp mogelijk is, waar ze die aan kunnen vragen en wie dat betaalt. De school wil daarin adviseren en doorverwijzen, maar ook voor hen is het een zoektocht.

Op 8 november organiseert het SWV Helmond-Peelland PO een ouderavond met de titel “Mijn kind heeft autisme… Wat nu?” Tijdens deze avond delen we informatie over de stappen na een autisme-diagnose. Bijvoorbeeld: hoe en waar krijgen kind en ouders hulp? Saskia Sliepenbeek van het Autisme Steunpunt en twee zorgaanbieders verzorgen de ouderavond.

Praktische informatie:
Datum:             donderdag 8 november
Tijd:                   19:30 tot 21:00 uur
Locatie:            De Antoon van Dijkschool, Berkveld in Helmond.

Inschrijven kan via de site van het Oudersteunpunt van SWV Helmond-Peelland PO.

Op 7 november geeft het Autisme Steunpunt een lezing over ‘Autisme bij meisjes’. Meer informatie vindt u hier.

Autisme Steunpunt

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!