Terug naar nieuwsbrief overzicht

Interview: Ruud van Hertum

Lid Uitvoerend Bestuur – Aloysius Stichting

“De speerpunten uit het Ondersteuningsplan steunen wij echt. Maar wij kunnen het niet alleen, daarom wil ik iedereen binnen het netwerk aansporen en verbinden. Dat is nodig om te kunnen blijven ontwikkelen.”

Na 12 mooie jaren in verschillende directiefuncties bij de NLW Groep NV in Limburg kwam Ruud van Hertum in 2016 bij de Aloysius Stichting terecht. Hij startte als directeur van de Latasteschool in Horn, werd vervolgens mede-verantwoordelijk voor de scholen in Zuid-Nederland, waarna hij eind 2021 werd toegevoegd aan het uitvoerend bestuur van de stichting met als specifiek aandachtsgebied de regio Oost.

Mooie opgave
Bij Aloysius heeft hij al wat mooie stappen kunnen zetten: “Ik begon als directeur, waarna ik samen met een collega sector Zuid onder mijn hoede nam. Met name tijdens een wisseling in het bestuur was daar een mooie opgave voor ons weggelegd. We hebben na vele goede gesprekken een nieuwe inrichting kunnen geven aan de organisatie waarbij onze scholen nog meer centraal staan. En toen kwam het moment om zelf door te stromen naar het bestuur van de stichting en mede vorm en inhoud te geven aan de koers en ambities in relatie tot onze maatschappelijke opdracht.

Iedere school een ontwikkelplan
Als lid van het uitvoerend bestuur is Ruud de bestuurlijke spin in het web van de regio: “Binnen de regio Oost vallen diverse scholen uit onder andere Harreveld, Stevensbeek, Nijmegen, Deurne en Helmond. De laatste jaren is er een goede ontwikkeling gaande: de scholen en hun ambities staan nog meer centraal dan voorheen. Iedere school heeft een eigen ontwikkelplan en een strategische agenda. Hierin geven de scholen aan op welke wijze zij invulling geven binnen hun eigen regionale context aan de maatschappelijke opgaven waar ze voor staan. We kijken goed naar welke opdrachten er zijn, wat is er maatschappelijk nodig en vooral hoe wij daaraan kunnen bijdragen! Een hele mooie uitdaging.”

Dat ene stapje meer zetten
Inmiddels zes jaar verder bij Aloysius, niks dan goeds aldus Ruud: “De opdracht die er binnen Aloysius ligt is een hele mooie. We moeten er echt zijn voor onze leerlingen, ze begeleiden wanneer ze het op andere plekken moeilijk hebben door gedrag of psychische problemen. Maar we kijken graag nog iets verder; hoe is de omgeving van het kind, waaronder ook de thuissituatie. We proberen de kinderen te verrijken in de ontwikkeling, ze echt klaar te stomen voor de maatschappij. Mijn drive is echt om net dat ene stapje extra te zetten voor onze leerlingen. Elkaar zien, horen en begrijpen. Van maatschappelijke betekenis zijn.”

Altijd de leerling centraal
“Ik ben verantwoordelijk voor de bestuurlijke rolinvulling. Daarin heb ik veel contact met SWV’en zowel PO als VO, jeugdzorgpartners, gemeenten, provincies, etc. De belangrijkste opgave is om al deze mensen en organisaties met elkaar te verbinden. Dat elke school de juiste ontwikkeling kan doormaken. Bij ons staat, net als bij het SWV, altijd de leerling centraal. We denken vanuit het kind en vanuit mogelijkheden. De speerpunten uit het Ondersteuningsplan steunen wij dan ook. Maar wij kunnen het niet alleen, daarom wil ik iedereen binnen het netwerk aansporen en verbinden. Dat is nodig om te kunnen blijven ontwikkelen en onze maatschappelijke functie op een betekenisvolle wijze invulling te geven.”

Regulier en speciaal onderwijs intensiveren
De stichting moet vooral zo doorgaan en nog een stapje extra zetten denkt Ruud: “De komende jaren gaat de strategische agenda een nadrukkelijkere rol spelen in het onderwijs. De band tussen regulier en speciaal onderwijs intensiveren. We gaan nog meer inspelen op de maatschappelijk opgaven en ontwikkelingen. We zijn heel goed op weg, maar door ontwikkelen samen met al onze netwerkpartners is belangrijk. Waar mogelijk ga ik mijn steentje daaraan bijdragen.”

Nek uitsteken om het verschil te maken
In zijn functie is het SWV natuurlijk een hele belangrijke partner. “Het SWV heeft naar mijn idee een goede visie. Het gaat niet alleen over financiën, governance en dergelijke, maar het gaat vooral over de inhoud en dat is zo enorm belangrijk. En wat ik zo mooi vind; we zijn enorm innovatief. Steken echt onze nek uit bij bepaalde thema’s om het verschil te maken. Echt een verademing.”

Ruud van Hertum

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!