Terug naar nieuwsbrief overzicht

Sultan Solak-Bilici - Bestuurder PlatOO

“Inclusief onderwijs is wat mij betreft echt de basis van goed onderwijs. Samen meer kansen creëren op de buurtschool. Zo zou het echt moeten zijn.”

Al haar hele leven had Sultan een grote droom; juf worden. Na de middelbare school ging ze naar de Pabo om die droom te verwezenlijken. Inmiddels 20 jaar geleden stapte ze het onderwijs in: “Ik heb jarenlang lesgegeven, vond ik echt heerlijk. Ondertussen volgde ik extra studies, met name op het gebied van leidinggeven in het onderwijs. Ik begon als leerkracht, via de stappen bouwcoördinator, afdelingshoofd en adjunct-directeur werd ik uiteindelijk directeur. Lesgeven bleef ik erg leuk vinden, maar ik merkte ook dat leidinggeven mij ook goed beviel.”

Mijn roeping in het bestuurderschap
Sinds februari 2022 is Sultan bestuurder bij PlatOO. Een perfecte stap, aldus Sultan: “Als directeur veranderde mijn rol in het onderwijs, ik was op een andere -goede- manier van invloed op het onderwijs. Het voelt bijna als mijn roeping; ik was erg op mijn plek, werd in mijn rol geaccepteerd. Uiteindelijk stond ik voor een school met twee locaties met bijna 1000 leerlingen. In een soort mini-bestuurderschap werkten we op strategisch niveau. Dat past echt bij mij; hoe komen we tot goed onderwijs, wat is het beste voor de kinderen, samenwerken met collega’s, iedereen in zijn kracht zetten. Daar word ik echt gelukkig van. De keuze naar het bestuurderschap was dan ook zo gemaakt.”

Zingeving en goed doen
Waar de passie van het onderwijs vandaan komt, is voor Sultan niet helemaal duidelijk: “Ik weet niet precies waarom, maar het speelt al mijn hele leven. Ik kom uit een gezin van vijf kinderen waaronder twee nakomers. Ik heb vroeger veel gedaan en gelaten voor de jongsten in het gezin. Ik wilde altijd voor iedereen zorgen, zorgen dat ze het goed hebben. Voor mij kwam alles mooi samen in het onderwijs.”

Wereldburgerschap
De profielomschrijving van PlatOO voor een nieuwe bestuurder was precies wat Sultan zocht: “Het profiel was precies zoals ik denk wat nodig is en dat bij een mooie, warme organisatie past. Een volgende stap, in verbinding staan, leren van en met elkaar als bestuurders; echt goed. Ook de thema’s waarop de focus in het onderwijs ligt, is precies zoals ik het zou willen: internationalisering & wereldburgerschap.”

Dorpse scholen als middelpunt
Met 15 scholen in 8 verschillende gemeenten waren de eerste maanden vooral wennen en kennismaken: “Praktisch gezien ben ik lekker veel op pad geweest, de scholen bezocht. Dat beviel erg goed, ik hou van het dorpse. Ze zijn het middelpunt van het dorp, met een ongelooflijke slag- en daadkracht. Ik werd overal warm ontvangen. Nu moeten we vooral de verbinding zoeken, met elkaar in gesprek gaan. Die behoefte is erg groot.”

Een positieve start bij het SWV
De eerste kennismaking met het SWV is ook achter de rug: “Het is een hele fijne plek om te netwerken en ervaring te delen. Er was direct contact met andere bestuurders, hier kunnen we met elkaar overleggen en afspraken maken. Ook voor mij persoonlijk erg positief, je zit aan de voorkant van een nieuwe visie met toekomstplannen aan tafel. Dat kan mij ook veel opleveren als mens, ik hoop dat dat vaker voorkomt.”

Passend onderwijs is de norm
“Passend onderwijs is wat mij betreft echt de basis van goed onderwijs. Een hele goede focus van het SWV. Samen meer kansen creëren op de buurtschool. Zo zou het echt moeten zijn. En dat past heel goed bij PlatOO, maar het kan nog beter. Onze focus ligt op wereldburgers klaarstomen. Dat betekent dat de deur voor alle kinderen openstaat, iedereen is welkom.”

Open mind, voor ieder kind
Ondanks dat ze pas net begonnen is, denkt Sultan al na over de toekomst van PlatOO en haar rol daarin: “Ik hoop dat we over vijf jaar een stuk verder zijn in het kader van de wereldburgers. De focus moet daarom meer op een aantal vaardigheden als taal, cultuurbewust zijn, interesse in onze eigen cultuur, op onderzoek uitgaan, jezelf overal ter wereld kunnen redden. We zijn een scholenstichting met een open karakter, voor ieder kind, passend bij de tijd van nu. En we moeten blijven meebewegen.”

Sultan Solak-Bilici

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!