Opvang en onderwijs Oekraïense leerlingen in Heeze-Leende

De gemeente Heeze-Leende realiseert zicht dat jullie in de nasleep van Corona mogelijk opnieuw voor een ingewikkelde en  bijzondere uitdaging staan, in het geven van onderwijs aan Oekraïense leerlingen.

Hier vind je de de afspraken die er vanuit Heeze-Leende zijn gemaakt en wil ik jullie onderstaande infolinks laten toekomen die mogelijk helpend kunnen zijn in onze gezamenlijke zoektocht.

Afspraken gemeente Heeze-Leende:

  • De gemeente heeft in afstemming met de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost  (die vooralsnog de volledige coördinatie van opvang voor hun rekening nemen) besproken dat het allereerst heel belangrijk is dat alle gevluchte mensen zo snel als mogelijk ingeschreven worden binnen de gemeente. We zicht houden op aantallen en zo ook iedereen het best kunnen verwijzen naar, begeleiden in hulpprocedures etc. De gemeente maakt in afstemming met de veiligheidsregio afspraken over opvang maar mogelijkerwijs zullen mensen uit Oekraïne ook vanuit burgerinitiatieven opgevangen worden en zich melden aan de schoolpoort. We vragen jullie dan door te verwijzen naar de gemeente om ze ook op andere gebieden te helpen en dergelijke aanvragen te coördineren. 
  • De komende week gaat LOWAN (ondersteuning onderwijs voor nieuwkomers) met het ministerie onderzoeken hoe het onderwijs voor deze specifieke groep vluchtelingen zo snel mogelijk en zo goed mogelijk georganiseerd kan worden. Want er worden nog heel veel nieuwe Oekraïense gezinnen in Nederland verwacht. 
  • Zodoende dat wij graag met jullie in kaart willen brengen welke capaciteit jullie hiervoor hebben? En hoe jullie hier tegenover staan?  Oekraïense kinderen opvangen vraagt hierin mogelijkerwijs om krachten te bundelen en in onze gemeente wellicht 1 plek toe te wijzen waar deze kinderen de veiligheid met en onder elkaar kunnen vinden.
  • Vanuit de gemeente is er contact met Ilse van de Kerkhof (wachtlijst beheer Wereldwijzer). Ze laat weten dat een bovenbouw klas zoals toegezegd in februari is gestart waarbij Oekraïense kinderen geen voorrang krijgen op de reguliere wachtlijst. 

Het is echter wel zo dat de extra klas die nu per 4 april zou starten i.t.t. eerdere berichten geen onderbouw klas zal zijn maar opnieuw een bovenbouw klas. Beide wachtlijsten waren even lang maar de onderwijsvertraging van oudere leerlingen zwaarder doorweegt bij oudere kinderen, dan jongere kinderen (meer kunnen profiteren van spelend onderwijs) is deze keuze herzien.  

Wie te bereiken bij vragen? 

Femke Rokx | Beleidsadviseur Onderwijs & Jeugd (zwangerschapsvervanging)

Gemeente Heeze-Leende| Jan Deckersstraat 2 |  Postbus 10.000 |  5590 GA Heeze

M 06 20854382

E frokx@heeze-leende.nl

Werkdagen: maandag, dinsdag, donderdag (ochtend 9u-13u) en vrijdag

 

Jan de Bruijn

 

Ter info: Vanuit de gemeente is Marcel Voets m.voets@heeze-leende.nl de komende 2 weken tijdelijk beschikbaar als aanspreekpunt Oekraine-crisis als vervanging van Ed Heuts e.heuts@heeze-leende.nl .

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!