Thuisonderwijs

De scholen gaan weer open

Maandag 8 februari gaan de scholen in het primair onderwijs weer open. Het is belangrijk dat kinderen weer naar school kunnen. Niet alleen voor de leerprestaties, maar ook voor hun mentale en sociale ontwikkeling. Het kabinet begrijpt ook dat er zorgen kunnen zijn onder ouders en onderwijspersoneel. Over hun eigen gezondheid of die van hun naasten. Om de verspreiding van het virus te voorkomen, worden er dan ook extra maatregelen genomen.

De richtlijnen en hoe daar als school mee om te gaan, zijn te vinden op de website van het Ministerie van OCW.

Krijgen kinderen met een ondersteuningsbehoefte toch thuisonderwijs en wil je weten wat er voor hen geregeld en beschikbaar? Lees dan verder.

Wij houden u op deze pagina op de hoogte
met de laatste informatie en tips

We kunnen veel van elkaar leren

Passend thuisonderwijs maken we samen! Op deze pagina delen we digitale tools en handige tips. Heb je ook een leuke tip of voorbeelden van ‘good practice’? Mail ze naar: po@swv-peellandpo.nl. Dan zorgen wij dat ze op deze pagina voor iedereen zichtbaar zijn.

Het Antoon van Dijk-journaal

Eerder dit jaar, tijdens de eerste lockdown, was er op het Youtube kanaal van de Antoon van Dijkschool een AVD-Journaal. Kijk hieronder de uitzendingen terug

2 april


Eerdere uitzendingen:

https://www.youtube.com/watch?v=uTl2IhahNww
https://www.youtube.com/watch?v=XZcFAAUJcYo
https://youtu.be/f08JeF0PUgI
​​​​​https://youtu.be/oUFpbI3gqYE
https://youtu.be/kZMRB4dZIWQ

Tips voor een dagprogrammaBron: Antoon van Dijkschool

Leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, hebben vaak behoefte aan structuur en regelmaat. Op school wordt veel gebruik gemaakt van picto’s en dagplanningen om leerlingen die structuur en regelmaat te bieden. Hieronder vind je een voorbeeld van een dagplanning.

Voorbeeld dagprogramma downloaden 

Richtlijn met creatieve tips voor een prettige dagstructuur

Download hier

Informatie en handige tips voor leerlingen met autisme

Bron Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant

De scholen zijn voor een aantal weken gesloten. Dit betekent dat structuur en voorspelbaarheid wegvallen. Ook kan de informatie over corona veel angsten en piekers met zich meebrengen. Er is veel informatie te vinden op het internet hoe kinderen met autisme gerust te stellen en voor structuur en invulling te zorgen.

Het regionaal autisme centrum heeft een duidelijk boekwerk gemaakt dat gaat over structuur aanbrengen in deze dagen thuis. Ook vertellen ze op hun site wat je kunt doen voor mensen met autisme op dit moment. Zo staat er ook een bijlage met een piekerkaart die helpt bij het gebruik van helpende gedachten. De Nederland Vereniging voor Autisme besteedt op haar site aandacht voor het geruststellen van kinderen met autisme. Op de site Passend Onderwijs Thuis worden er specifiek op het gebied van autisme links gegeven. Als Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant hebben we op onze site en die van SSOE en de Externe Dienst informatie op een rijtje gezet. Wij blijven ook en juist in deze tijd bereikbaar voor professionals en ouders met vragen over hun kind/leerling met autisme in deze lastige tijd. Je kunt het Autisme Steunpunt Zuidoost Brabant te allen tijde bellen of mailen bij vragen of zorgen! https://www.autismesteunpunt.nl/contact

Bewegen blijft belangrijk!

De Widdonckschool heeft goede tips.

Oefeningen om lekker samen te bewegenBron: De Hilt

 

Hoe maak je een oersterke brug van papier?Bron: De Hilt

Kinderopvang de Spring geeft ideeën en tips voor heel veel speelplezier

Klik hier

Hoe gaat het met je in deze verwarrende en onzekere tijd?

Met deze speciale Do It Together versie van Happy Hall kun je even stil staan bij jouw emoties en bij die van andere gezinsleden.

Klik hier

Informatie over Flits! Tutorlezen en thuiswerken

Op de site van Lexima staat nu ook informatie over Flits! Tutorlezen en thuiswerken. Ouders kunnen zonder kosten het programma gebruiken en scholen kunnen gebruik maken van een proeflicentie. Voor meer info:
https://www.lexima.nl/remedieren/flits-tutorlezen
https://www.lexima.nl/nieuws/coronacrisis-thuisonderwijs-organiseren-met-leximasoftware

Gratis te downloaden kinderboeken

Op de website gratis boeken downloaden en gratis kinderboek vind je allerlei leuke ebooks.

Noor en het coronavirus

Een leuk verhaal met prachtige illustraties om samen met je kind te lezen!

Klik hier

De website Help de Helden!

Bevat praktische adviezen voor zelfzorg voor zorgprofessionals, leraren/docenten, medewerkers van kinderopvang en alle andere Helden.

Klik hier

Flyer zelfhulp

SWV Helmond-Peelland PO, SWV PO 3006 en Passend Onderwijs de Kempen maakten een flyer ‘Eerste zelfhulp voor leerlingen op de basisschool, onze superhelden!’.

De flyer met 10 tips voor superhelden kun je hier downloaden.

Hoe ga je om met gescheiden ouders én corona? Bron: Expertisecentrum Kind en Scheiding - www.kiesvoorhetkind.nl

Download hier de brochure voor kinderen met gescheiden ouders.

GZ-psycholoog Hannah Hurley ontwikkelde een format voor een prettige weekstructuur voor gezinnen in corona-tijd

Het is een format dat op maat gemaakt kan worden per gezin en behoefte van kinderen/jongeren. In beide programma's zitten elementen van de Acceptatie en Commitment therapie (mindfulness, dankbaarheid, verzorging) die hopelijk helpen bij het verdragen van deze onzekere tijd.  
 
Download hier het weekprogramma voor gezinnen met kinderen op de basisschool.
Download hier het weekprogramma voor gezinnen met kinderen op de middelbare school.

  • LOWAN, heeft op haar website veel links en tips staan voor NT2 leerlingen, veel van deze stof is ook goed bruikbaar voor alle leerlingen
  • OuderWijzer start OuderWijzerTelefoon voor ouders die even willen sparren, stoom af willen blazen of vragen hebben

Tips om het weekend door te komenBron: De Rungraaf

Het is weekend.....en dus tijd om te relaxen! Maar hoe doe je dat in deze spannende tijd?

Kinderen werken thuis, papa's en mama's werken thuis, er is veel nieuws, je mag niet zomaar meer overal naar toe....alles is op dit moment een beetje anders en dat is voor iedereen spannend! Sommige kinderen voelen zich hierdoor bang. Anderen raken juist gestresst of voelen zich verdrietig. Misschien pieker je veel? Heb je misschien moeite met in slaap komen? Of ben jij juist boos of chagrijnig? Waarschijnlijk verveel je je soms ook ontzettend omdat je de hele dag thuis moet blijven. Misschien voel jij je gewoon even wat minder blij!

Soms is het dan fijn om even een paar relax-oefeningen te doen. Klik hierboven op het woord wat het beste bij je past en kijk naar de ReChill-oefeningen van Akwasi! En dan wensen wij jullie allemaal een heel fijn, ontspannen weekend!

Een uitleg in pictogrammen

Doe er je voordeel mee!

Pictogrammen

Tips voor ouders die thuiszitten met een kind met hechtingstoornis/trauma

Download hier

Hoe stel je je kind gerust in deze onzekere tijd?Bron: SSOE

Klik hier

Tekeningen om met kinderen over te praten en in te vullenBron: Kijkvorm

Download hier

Hoogbegaafde kinderen in conoratijd

Tips en tricks van Tessa Kieboom

Rekenopdrachten voor thuis

De Numiconspecialisten van de Externe Dienstverlening (SSOE) hebben een rekenspecial gemaakt met thuisopdrachten. (Ook als er geen Numiconmaterialen beschikbaar zijn, zijn deze opdrachten goed uit te voeren: eerst even knutselen dan!)

Klik hier

Thuis koken kan ook heel leuk zijn!

 

Leuke en creatieve spelletjes om de verveling tegen te gaan Klik hier

Ga je mee buiten spelen in de tuin? Bron: De Hilt.

Zoek en verzamel wat leuke natuurvondsten en puzzelen maar.

Zoek en verzamel wat leuke natuurvondsten en puzzelen maar. 

Filmpje Steffie

Steffie vertelt in dit filmpje op een eenvoudige manier alles over het coronavirus. (Speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking).

Werken met conceptondersteunende communicatie bij mensen met autisme

Vindt hier de handleiding voor professionals en ouders.

Foto-challenge

Leerlingen van De Hilt hebben meegedaan met een foto-challenge. De opdracht was om elke dag een foto te maken van bijvoorbeeld een poppetje. Er is een speciaal museum gemaakt waar alle foto’s te bewonderen zijn. Hieronder vind je een overzicht van foto's van een groep in het museum. Veel kijkplezier.

 

Regionale, tijdelijke, afspraken voor kinderen met ondersteuningsvragen in kwetsbare situaties

Regionale afspraken (zoals die in ontwikkeling zijn) voor kinderen met ondersteuningsvragen in kwetsbare situaties en waarbij afstemming met onderwijs/opvang gewenst is

  • Het gaat om kinderen die bekend zijn binnen Zorg in de gemeente of bij de jeugdhulp
  • Er is toestemming vanuit een gezins- en jongerencoach om specifieke afstemming met school of kinderopvang mogelijk te maken. De gezins- en jongerencoach heeft hierover advies gevraagd aan en afgestemd met de gedragswetenschapper.
  • Wanneer toestemming is gegeven schakelt de GJC met de betreffende school/schoolbestuur om te komen tot een passende oplossing.
  • Regie ligt bij GJC.
  • Mocht het niet lukken om tot een oplossing te komen wordt het samenwerkingsverband ingeschakeld. Deze kan dan als gids (makelaar) optreden.
  • Een oplossing kan zijn dat kinderen toch naar school of opvang gaan op basis van de gevoerde afstemming. Deze mogen alleen worden gebracht wanneer zij geen klachten hebben, conform richtlijnen van het RIVM.
  • De afspraken die worden gemaakt zijn tijdelijk, voor zolang als de maatregelen rondom corona gelden.

Begeleiding van leerlingen met leesproblemen en dyslexie in tijden van het Corona-virus

Hier en daar is er onduidelijkheid over de aanpak Ernstige enkelvoudige dyslexie (EED)

Het Stimuleringsprogramma Dyslexie (Dyslexie Centraal www.dyslexiecentraal.nl) is door de ministeries van OCW en VWS gevraagd mee te werken aan duidelijke informatie voor scholen en samenwerkingsverbanden.

De informatie staat hier: https://www.dyslexiecentraal.nl/actueel/nieuwsarchief/informatie-rondom-corona-maatregelen en op de homepage van www.dyslexiecentraal.nl staat ook een duidelijke directe link naar deze informatie. De informatie omvat onder andere richtlijnen en adviezen voor de verantwoorde invulling van begeleiding en ondersteuning van deze leerlingen in deze periode van onderwijs op afstand. De berichtgeving hierover is samengesteld in nauwe samenwerking met en onder goedkeuring van de ministeries van OCW en VWS.

Ook hier vind je informatie over een verantwoorde invulling van begeleiding en ondersteuning van leerlingen met dyslexie in deze periode van onderwijs op afstand.

Informatie van de overheid

Extra informatie van de Rijksoverheid over extra ondersteuning voor kwetsbare leerlingen

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/20/extra-ondersteuning-voor-kwetsbare-leerlingen

Laptops en lessen in de bieb voor leerlingen uit kwetsbare gezinnen

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) trekt 2,5 miljoen euro uit om leerlingen uit kwetsbare gezinnen een laptop of tablet te lenen. Voor die kinderen is het lastig om thuis lessen te volgen, omdat veel scholen juist digitaal onderwijs bieden. Ook komt er hulp voor kinderen met een onveilige thuissituatie. Zij mogen in bibliotheken of op scholen lessen gaan volgen. Voor meer info:

https://www.ad.nl/binnenland/laptops-en-lessen-in-de-bieb-voor-leerlingen-uit-kwetsbare-gezinnen~ab977c79/

Check ook de website passend onderwijsthuis

Op de website www.passendonderwijsthuis.nl vind je heel veel informatie over specifieke thema’s die gericht zijn op passend onderwijs.

Deze website is sinds kort in de lucht en wordt van dag tot dag verder geprofessionaliseerd en aangevuld met informatie die van belang is.

Wij beantwoorden graag al je vragen over thuisonderwijs voor leerlingen met een ondersteuningsbehoefte

Heb je vragen of wil je meer informatie over de mogelijkheden van thuisonderwijs voor leerlingen met een ondersteuningsbehoefte?

Bel ons of mail ons. Wij helpen je graag!

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus, volgen wij de RIVM-richtlijnen en werken de medewerkers van het stafbureau van het Samenwerkingsverband Helmond Peelland PO thuis. Op maandag tot en met donderdag zijn wij van 08.30 tot 17.00 uur telefonisch en per mail bereikbaar, op vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur. Heb je een gerichte vraag voor onze medewerkers? De gegevens van onze medewerkers vind je op de contactpagina.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!