Ieder kind heeft recht op onderwijs. Maar wat als een leerling door fysieke of psychische beperkingen (tijdelijk) niet naar school kan en hierdoor thuis komt te zitten? En hoe handel je als school als je te maken hebt met frequent of langdurig verzuim van een leerling? Een van de speerpunten in het ondersteuningsplan van SWV Helmond-Peelland is een actief beleid voeren om thuiszitten te voorkomen. Met de schoolbesturen in het samenwerkingverband is afgesproken dat er actief het aantal thuiszitters door te geven aan het SWV. Hierdoor krijgen we inzicht om welke kinderen het gaat met als doel om sneller in actie te komen.
Er zijn allerlei redenen dat een leerling niet of onvoldoende tot ontwikkeling komt. Denk hierbij aan:
Voor een aantal leerlingen is een aangepast lesprogramma dan een oplossing. School en behandeling worden dan gecombineerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een behandeling bij Kentalis en gelijktijdig wennen aan de reguliere school. We hebben een schema opgesteld waar je eenvoudig kunt zien wanneer de school 'afwijking van onderwijstijd' moet aanvragen.
Binnen SWV Helmond-Peelland PO hebben we veelal te maken met leerlingen die gedeeltelijk/ volledig en voor een korte periode niet naar school gaan in goede afstemming met alle partijen en waar op relatief korte termijn (korter dan 3 maanden) zicht is op perspectief in onderwijs. In dit geval praten we over geoorloofd verzuim.
Er zijn ook leerlingen die een langere periode (langer dan 3 maanden) buiten onderwijs vallen en waar het perspectief op onderwijs nog niet duidelijk is en afhankelijk van meerdere factoren. Bijvoorbeeld door behandeling, onderzoek, vinden van passend onderwijs binnen/ buiten de regio.
Het SWV wil deze kinderen vroegtijdig in beeld hebben, omdat de praktijk leert hoe langer een kind uit het onderwijs is, hoe lastiger de terugkeer naar onderwijs is. Ook om de hiaten in passend onderwijs goed in kaart te brengen is een omschrijving van deze groep kinderen van belang. Welke kinderen kunnen we nog onvoldoende passend aanbod geven en hoe kunnen we hier samen met ouders en de gemeenten een antwoord op geven?
Geoorloofd of ongeoorloofd verzuim?
Daarom vragen wij de schoolbesturen niet alleen die leerlingen door te geven die we moeten melden bij de inspectie, maar juist ook die leerlingen die hier buiten vallen en waar wel zorgen zijn. Het gaat dan om de leerlingen waarbij sprake is van zorgwekkend verzuim en/ of onvoldoende afstemming is tussen de supporters om een kind heen en/of waar perspectief op onderwijs niet duidelijk is.
Thuiszitters volgens leerplicht: Deze leerlingen meldt het SWV bij de inspectie.
Geen thuiszitter
Het SWV vraagt aan de schoolbesturen om de leerlingen in beeld te krijgen en houden. Uiteraard met gedeelde verantwoordelijkheid van overige betrokkenen. Schoolbesturen melden deze leerlingen maandelijks voor de 15e via LDOS bij het SWV. In deze handleiding lees je hoe je leerlingen in LDOS meldt.
Heb je vragen over thuiszitters? Neem dan contact op met Manon de Groot.
Hiernaast vind je diverse links naar handige documenten. Mis je hier nog documenten? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.